A fost lansat la 1 martie 1984: Cum arata cel mai longeviv satelit de observare a Pamantului! VIDEO

Agerpres | acum 2 ani 10 luni
Landsat 5

Landsat 5, potrivit Guinness World Records, este cel mai longeviv satelit de observare a Pământului.

Realizat de NASA, satelitul a fost lansat la 1 martie 1984, de la baza aeriană Vandenberg din California, la bordul rachetei Delta 3920, potrivit www.spacealliance.ro. A fost cel de-al cincilea satelit Landsat pentru operatorul meteorologic National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA.

Cântărind 2,2 tone, Landsat 5 avea montat la bord un singur panou solar, care se putea roti pe direcția longitudinală, și alte două instrumente: TM (Thematic Mapper) și MSS (Multi Spectral Scanner), ce acopereau fâșii de 170 km lungime și 185 km lățime.

Instrumentul MSS nu a mai putut fi utilizat pe teritoriul SUA, începând din 1992, dar a continuat să fie folosit pentru imagini globale până în 1995, când s-a decis închiderea lui. După cedarea în 2012 a celuilalt instrument, TM, în lipsa unei alternative mai bune, el a fost reactivat și folosit la capacitate redusă, până în luna ianuarie 2013.

Mai multe manevre orbitale, care au consumat rezerva de combustibil, au dus la scăderea altitudinii orbitei cu 22,9 km, suficient pentru a-l scoate de pe traiectoria celorlalți sateliți operaționali Landsat. Potrivit site-ului amintit mai sus, altitudinea va continua să scadă în mod natural, satelitul fiind așteptat să reintre în atmosfera Pământului peste 21 de ani.

În cei peste 29 de ani de existență (1 martie 1984-5 iunie 2013), Landsat 5 a orbitat Pământul de peste 150.000 de ori și a produs mai mult de 2,5 milioane de imagini, fiind martor al unor importante dezastre naturale: erupția vulcanului Sfânta Elena (SUA, 1980), dezastrul de la Cernobâl (Ucraina,1986), tsunami-ul din Asia de sud-est din 2004 etc.

AGERPRES

Citeste mai multe despre: Landsat 5,

COMENTARII
Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.debarbati.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.
CELE MAI CITITE ARTICOLE
 
Despre cookie-uri