FOTO: Biblioteca nationala a Romaniei a intrat in TOP 10 biblioteci uriase ale lumii!

DeBarbati | acum 6 ani 9 luni
mare

Romania si-a facut loc pe harta tarilor cu cele mai mari biblioteci din lume.

O carte buna nu strica niciodata. Stim, jobul ocupa timp, mai vrei sa mai si iesi, sa te plimbi, sa stai cu prietena, sotia, amanta :), prietenii, totusi niste lectura nu face deloc rau. Pe bune.

Daca pana acum ai evitat librariile sau bibliotecile pentru ca aveai impresia ca sunt pline de praf, aveau un aer de vechi bolnavicios din care nu puteai scapa intreg, iata ca lucrurile s-au schimbat. (Daca chiar aveai impresia aia, era una gresita).

Bucurestiul se lauda acum cu o Biblioteca de toata frumusetea, cu care trebuie sa ne mandrim.

Cu siguranta Biblioteca Nationala a Romaniei inaugurata in acest an la Bucuresti nu este cea mai frumoasa din lume, dar se afla printre cele mai frumoase.

Este si moderna, fiind dotata cu tehnologie de ultima ora, iar conform cifrelor este si in top 10 cele mai mari biblioteci ale lumii, depasind biblioteca publica din New York.

Rusii stai bine la acest capitol. Au doua biblioteci in TOP 10. America are cea mai mare biblioteca a lumii, urmata de China, Rusia, Canada si Germania.

1. Biblioteca Congresului din Washington DC, SUA a fost construita in anul 1800 si contine peste 30 de milioane de carti.

1


 

2. Biblioteca nationala a Chinei a fost ridicata in 1909, e localizata in Beijing si adaposteste 22 de milioane de carti.

23. Biblioteca Academiei de Stiinte din St. Petersburg
, Rusia si-a inceput activitatea in 1714 si are 20 de milioane de carti.

3

4. Biblioteca nationala a Canadei este localizata in Ottawa, a fost ridicata in 1953 si are 18.8 milioane de carti.

4

5. Biblioteca nationala a Germaniei a fost ridicata in Frankfurt, in 1990 si are 18.5 milioane de carti asezate in rafturi.

5

6. Biblioteca Britanica din Londra a fost construita in 1753 si adaposteste 16 milioane de carti.

6

7. Biblioteca Academiei de Stiinte din Rusia, de data aceasta cea cu sediul din Moscova, a fost ridicata in 1969 si contine 13.5 milioane de carti.

7

8. Biblioteca universitatii Harvard din SUA a fost ridicata in 1638 si are 13.1 milioane de carti.

8

9. Biblioteca stiintifica Nationala a Ucrainei din Kiev a fost construita in 1919 si are 13 milioane de carti.

9

10. Biblioteca Nationala a Romaniei, inaugurata in 2012, are peste 11 milioane de carti si a depasit fostul numar 10 pana in prezent, Biblioteca publica din New York, ridicata in 1895.

10

Nu trebuie sa uitam nici de biblioteca Vaticanului, care detine putin peste 1 milion de carti, insa extrem de rare sau chiar unicat.

Si Olanda se lauda cu cateva dintre cele mai spectaculoase biblioteci din Europa in 2012. O parte dintre catedralele fantastice din Olanda au fost transformate in uriase spatii pentru carti, pentru ca nu mai atrageau credinciosi la slujbe.

Citeste mai multe despre: Biblioteci, Biblioteca Nationala a Romaniei,

CELE MAI CITITE ARTICOLE
 
Politica de Cookie | Politica Confidentialitate