CASA ecologica din Romania aflata in topul 10 al celor mai reusite locuinte "cob" din lume

Mediafax | acum 5 ani 4 luni
CASA ecologica

O casa ecologica din Romania a fost inclusa in topul 10 al celor mai reusite locuinte "cob" din lume, informeaza Natural Homes.

"Cob" = (material de constructie similar paiantei, compus din lut, nisip, apa si paie, n.r.)

Locuinţa a fost construită în Banat de arhitecta Ileana Mavrodin, membră în proiectul "Casa Verde" .

Potrivit site-ului naturalhomes.org, Ileana Mavrodin foloseşte materiale naturale din România pentru a-i ajuta pe oameni să redescopere meşteşugurile locale şi spiritul de comuniune cu natura.

CASA ecologica

Potrivit site-ului casa-verde.ro, acest proiect ecologic promovează "o arhitectură prietenoasă, mai blândă şi, totodată, ecologică şi într-un mod de viaţă sănătos, apropiat de natură şi cu respect faţă de mediul înconjurător".

CASA ecologica

Casa este amplasată pe malul drept al Nerei, în apropiere de satul Sasca Română.

"Cob-ul" este un amestec de pământ lutos, apă, paie şi nisip, iar construcţiile din acest material sunt realizate fără cofraje, cărămizi şi substanţe chimice, informează site-ul casa-verde.ro.

CASA ecologica

Deşi este asemănător cu paianta din punct de vedere al compoziţiei, "cob-ul" se deosebeşte de aceasta prin: faptul că se frământă până ajunge la consistenţa aluatului de pâine; nu se folosesc cofraje pentru realizarea construcţiei; formele organice îi conferă o rezistenţă de excepţie la seisme sau şocuri de altă natură; se modelează cu mâna, fiecare construcţie fiind unică şi irepetabilă, reflectând personalitatea şi dispoziţia de moment a modelatorului.

CASA ecologica

În topul 10 al celor mai reuşite case "cob" din lume au mai fost incluse construcţii din Canada, Marea Britanie, Statele Unite, Ucraina, şi Africa de Sud.

Mai multe poze aici

Citeste mai multe despre: casa ecologica, Romania,

CELE MAI CITITE ARTICOLE
 
Politica de Cookie | Politica Confidentialitate