Cum se îmbracă bărbatul român? Ce crezi ca îi lipseşte să ajungă un tip stilat?

Pentru mine, moda bărbaţilor din România a fost o mare perioadă de timp un mister. Poate că acest lucru sună ciudat venind chiar de la un bărbat – şi chiar unul interesat foarte tare de subiect. Mulţi ani mi- a fost foarte greu să înţeleg «zgârcenia» garderobei masculine moderne, ignorarea voită a oricărei încercări de schimbare dar asta până când o nouă generaţie a luat locul celor pentru care moda nu a însemnat decât o cochetărie feminină. Expresia după care s-au condus a fost "bărbatul trebuie să fie puţin mai frumos decât dracul".

Noul Bărbat experimentează, încearcă să îşi găsească o linie stilistică, învaţă, caută şi vorbeşte despre modă. Suntem la începutul unui drum şi este bine că lucrurile, într-un final, se miscă în direcţia bună.

Ca să ai stil nu ai nevoie de bani şi de anumite branduri, ci de o bună cunoaştere a propriei persoane şi a publicului tău.

Care este cel mai bine îmbrăcat bărbat din România? Dar cel mai prost îmbrăcat?

Cel mai bine îmbrăcat din România este cel care a reuşit să înteleagă că imaginea contează, că viaţa îi este mult mai uşoară dacă aplică nişte reguli simple vestimentare, dacă îşi cunoaşte corpul şi ştie cum să îşi pună în evidenţă atuurile. Cel mai prost îmbrăcat bărbat este cel care încă încearcă să ne înveţe el ce înseamnă moda, stilul şi viaţa cu toate că joacă într-o piesă greşită.

Numeşte trei lucruri care nu trebuie să lipsească din garderoba unui bărbat?

O pereche de pantaloni din denim, o camaşă albă şi un sacou bleumarin. Sunt elemente care îţi permit să construieşti mai departe, şi mult mai uşor, o garderoba completă.

Îţi cumperi hainele din România sau de afară? Care sunt locurile preferate de shopping?

Nu mai cumpăr atât de des, şi impulsiv, pe cum o faceam cu mult timp în urmă iar acest lucru nu ţine de buget ci şi poate de faptul că am înţeles că este mai logic să am o garderobă bine articulată, cu piese care se pot combina cu uşurinţă între ele, decât un milion de obiecte disparate, care zac în dressing pentru ca nu ai cu ce să le combini. Am învăţat, tot târziu, să cumpăr doar de la cei care ştiu să facă lucrurile bine, cei care s-au specializat pe anumite produse. De aceea tricourile le cumpăr de la Jil Sander sau, când sunt în New York, de la James Pearse, jeansul de la Diesel, hainele de iarnă de la Balenciaga, cămăşile de la Margiela sau Westwood, costumele de la Paul Smith şi Botega Venetta, pantofii sport de la New Balance şi încălţămintea clasică de la McQueen. Şi nu, nu sunt snob. Deloc. Aceste piese reprezintă baza garderobei mele, lucrurile care trebuie să reziste mai mult decât un sezon.

Pentru elementele sezoniere, cumpăr cu plăcere din H&M , Zara sau de la Top Shop. Locurile mele preferate de shopping sunt fie outleturile (cel din New Jersey este absolut fabulos!) si, mai aproape, Marne le Valle, de lângă Disneylandul parizian. Mai am pe listă de shopping Selfriedges din Londra, Maxfield în L.A., Isetan din Tokyo şi tot de aici, 109 în Shibuya. În România, din păcate, pentru un bărbat care nu este doar interesat de zona de business, nu sunt multe opţiuni. Prefer în schimb să îmi comand lucruri de la designerii pe care îi urmăresc şi îmi aştept cu nerăbdare lucrurile comandate la Twenty2Too.

Care trebuie să fie piesa de rezistenţă din garderoba unui bărbat?

Costumul.

Cât crezi că trebuie să cheltuiască un bărbat pe lună ca să se îmbrace bine?

Imposibil de răspuns, variază de la caz la caz, de la cum are gândită garderoba şi până la cât de intensă este viaţa lui socială.

Ce se poartă în această vară?

Din fericire, hainele. Trecem printr-un sezon foarte pragmatic, cu siluete practice şi soluţii de croi deştepte.

Cum îţi influenţează oraşul în care trăieşti stilul vestimentar?

De la vitrinele marilor magazine, la persoana care călătoreşte alături de tine în metrou, de la pancardele de reclame şi până la vestimentaţia secretarei şefului tău, tot ceea ce te înconjoară te va influenţa la un moment dat. Stilul nostru vestimentar este exact ca acest oraş: amestecat, surprinzător şi niciodată plictisitor.

Cum sună viitorul modei masculine în România?

Relativ bine iar eu folosesc revista GQ pe post de barometru.

Ai spus într-un interviu că în 2013 e bine dacă uităm de telefon, citim mai mult, sponsorizăm pe cineva, trecem pe hyaluronic şi facem sport. Chiar crezi că putem să ne ţinem de toate cele 5 sfaturi? Ce facem cu Facebook-ul?

Trebuie să învăţăm să folosim Facebook-ul doar ca pe un INSTRUMENT de comunicare şi nu ca pe o a doua casă. Nu cred ca poţi să trăieşti infinit în online, punând în fiecare minut la punct imaginea unei vieţi care nu îţi aparţine.

Care sunt motivele pentru care Alexandru Abagiu a fost ales printre cei mai stilaţi romani? Apare în suplimentul GQ Top 50 Bărbaţi cu Stil.

Alex este unul dintre primii bărbaţi cu STIL pe care i-am cunoscut şi, în mod admirabil, cu toate că trăieşte 24 de ore în zona modei, a învăţat să nu îi fie scalv, să aleagă din ea doar ceea ce i se potriveşte şi să ignore restul.

Ovidiu Buta

 

Ovidiu Buta - Fashion Director GQ

Ovidiu Buta a studiat comunicarea audio-vizuala in cadrul Academiei de Teatru si Film din Bucuresti, precum si design la Universitatea Romano-Americana.

Detinator a doua premii de excelenta in presa de moda, Ovidiu Buta este director de moda al revistei GQ, redactor sef al site-ului fashionandbeauty.ro si realizator al emisiunii "Politia Modei".

A semnat articole in revistele ELLE, Harper's Baazar, Exces si Cosmopolitan si a realizat proiecte de moda sau teatru la Londra, New York, Shanghai, Berlin, Chicago, Paris, Sao paulo, Milano, Hanovra si Budapesta si, impreuna cu Irina Schrotter, a organizat cel mai important eveniment de moda, „Romanian Fashion Week".

Ovidiu Buta este autorul si co-autorul a doua carti de specialitate aparute la Editura Polirom (Victima modei, 2006 si Barbatul si moda, 2009, cea din urma scrisa alaturi de Adina Nanu.

GQ

 

Noul număr GQ - deja existent pe piaţă - aduce în prim plan figuri puternice care s-au făcut cunoscute datorită calităţilor lor în diferite domenii şi sunt respectate pentru stilul lor. Şi, cum inspiraţia poate veni în diverse forme, noi ţi-am ambalat-o într-un supliment cu top 50 de bărbaţi cu stil.

GQ