după recepţia lucrărilor, pe 30 noiembrie, şi probele tehnice, primul spectacol pus în scenă în Sala Mare renovată fiind realizat de Dan Puric.

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) a fost supus unor lucrări de reabilitare şi restaurare, în cadrul unei investiţii de aproximativ 60 de milioane euro, iar proiectul a pornit de la necesitatea consolidării antiseismice a clădirii.

Ion Caramitru a declarat, cu prilejul inaugurării, că TNB a supravieţuit cutremurului din 1977, dar că, în urma unui incendiu la Sala Mare, în 1978, Nicolae Ceauşescu a ordonat lărgirea acestei săli de spectacole de la aproximativ 900 de locuri la peste 1.200 locuri şi construcţia unei loje oficiale. În acest scop, din lateralele sălii au fost scoase sisteme de rezistenţă antiseismică, respectiv patru diafragme cu o lăţime de 80 de centimetri, care au fost înlocuite cu nişte simpli stâlpi, astfel încât Sala Mare şi-a pierdut acustica şi vizibilitatea.

Potrivit directorului TNB, fosta faţadă de inspiraţie coreeană, în greutate de 1.400 tone, ordonată de Ceauşescu, ajunsese să se sprijine în proporţie de 70% pe parcarea Hotelului Intercontinental, iar, în cazul unui cutremur de minimum 6,5 grade pe scara Richter, întregul edificiu s-ar fi prăbuşit.

"Pentru mine, cel puţin, semnificativ în afară de această reconstrucţie este faptul că prima demolare a unui edificiu comunist s-a produs aici", a spus Caramitru.

TNB va avea în urma reabilitării şapte săli de spectacole, dintre care patru noi. Unul dintre aceste spaţii se va afla pe acoperiş, pentru reprezentaţii de vară, iar o sală este destinată exclusiv tinerilor, pentru a experimenta.

Mai multe poze aici.

(Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)