Zici ca este dintr-un film SF: Cum arata unul dintre cele mai izolate locuri din lume! FOTO

Mediafax | acum 4 ani 5 luni
Socotra
  • Socotra
  • Socotra
  • Socotra

Izolarea şi condiţiile climatice au făcut ca fauna de pe insula Socotra să capete trăsături ieşite din comun.

Cele aproape şapte sute de specii endemice i-au dat un aspect aproape nepământean şi i-au atras renumele de "cel mai extraterestru loc de pe Pământ".

Insula Socotra, parte a arhipelagului cu acelaşi nume, este situată la aproximativ 240 de kilometri în est faţă de Cornul Africii şi la aproape 380 de kilometri la sud de peninsula Arabică.

Cândva parte a supercontinentului Godwana, de care s-a separat în Miocen, Socotra este unul dintre cele mai izolate locuri de origine continentală de pe Pământ.

Insula, care măsoară 132 de kilometri, în lungime, şi aproape 50 de kilometri, în lăţime, aparţine de Yemen, mai exact de guvernoratul Hadhramut, cea mai mare diviziune administrativă a ţării arabe.

Socotra

Clima a făcut ca flora şi fauna să fie ieşite din comun, iar din cauza izolării, aproape şapte sute de specii, o treime dintre cele prezente pe insulă, sunt endemice. Temperatura medie anuală în Socotra se apropie de valoarea de 26 de grade Celsius, faţă de 11 grade Celsius, în România, iar umiditatea este de doar 25.2%, faţă de aproape 71%, în ţara noastră. Climatul este semiarid şi arid, cu precipitaţii puţine, dar răspândite uniform în timpul anului. Izolarea şi aceste particularităţi climatice au contribuit la dezvoltarea unor specii spectaculoase.

Socotra

Una dintre plantele distinctive este arborele "sângele dragonului", Dracaena Cinnabari, al cărui nume a fost inspirat de seva roşie pe care o produce, relatează Business Insider. Printre numeroasele utilizări ale acesteia se numără efectele medicinale, pe care localnicii încă se bazează în tratarea problemelor de sănătate. Seva arborelui este folosită şi la fabricarea vopselelor, a tămâiei şi la băiţuirea lemnului.

Citeste mai mult aici.

Mai multe poze aici.

Citeste mai multe despre: Socotra,

CELE MAI CITITE ARTICOLE
 
Politica de Cookie | Politica Confidentialitate