Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au colaborat cu 1.751 de norvegieni - bărbaţi şi femei -, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 84 de ani, informează dailymail.co.uk. Dintre participanţi, 47% erau supraponderali sau obezi, potrivit The Wall Street Journal.

Pentru realizarea acestui studiu, fiecare voluntar a primit un chestionar şi un dispozitiv care monitorizează activitatea fizică. Acestora li s-a cerut să estimeze cât timp petrec făcând exerciţii fizice şi cât timp sunt inactivi, în decursul unei săptămâni.

Dispozitivul de monitorizare, care putea fi purtat la încheietura mânii, a înregistrat nivelul real de activitate al participanţilor, pe aceeaşi perioadă.

Astfel, dispozitivul a arătat că nivelul de activitate fizică al femeilor, cât şi al bărbaţilor este similar în decursul unei săptămâni.

Cu toate acestea, în chestionare, bărbaţii au spus că perioada petrecută făcând exerciţii moderate este, în medie, cu 56 de minute mai mare decât perioada reală. De asemenea, femeile au supraestimat timpul în care fac exerciţii moderate, cu, în medie, 52 de minute.

În ceea ce priveşte exerciţiile fizice intense, bărbaţii au declarat că sunt activi 20 de minute de pe săptămână, în timp ce femeile au spus că fac acest lucru timp de 12 minute.

În realitate, bărbaţii petreceau doar 2,9 minute pentru a efectua exerciţii fizice intense, iar femeile, 2,4 minute.

De cealaltă parte, voluntarii au subestimat şi timpul pe care îl petrec fiind inactivi.

Bărbaţii au crezut că au petrecut, în medie, 439 de minute ca sedentari, în timp ce dispozitivele de monitorizare au arătat că, de fapt, au fost inactivi pentru 565 de minute.

De asemenea, femeile au spus că petrec doar 401 minute fără să facă efort fizic, iar, în realitate, acestea au fost inactive pentru 535 de minute.

Totodată, studiul a arătat că persoanele cu studii superioare au raportat cu mai multă acurateţe nivelul de activitate, comparativ cu voluntarii fără studii superioare.