Pe lângă doza de energie asigurată, înotul ne poate da ocazia să ne refacem atât fizic după o accidentare, cât și psihic după o perioadă mai agitată. Prin faptul că mușchii se întind constant în timpul acestei activități, vom simți o relaxare asemănătoare unei sesiuni de yoga. Dacă vom combina mișcarea cu sesiuni ritmice de respirație, vom putea începe ziua cu meditație și calmitate.

Faptul că pentru a înota punem în mișcare numeroase grupe de mușchi din corp – în timp ce picioarele împing, mâinile trag – ne asigură o mai bună definire a corpului și o creștere a puterii pe care o avem.

Totodată, prin menținerea constantă a acestui obicei vom putea observa și o consolidare a masei musculare. Deși alergarea rămâne sportul care îmbunătățește densitatea minerală osoasă, cercetările au arătat că înotul are beneficii atât asupra densității minerale, cât și asupra celei femurale.

Nu putem omite dintre avantajele acestui sport faptul că este o bună abordare pentru pierderea în greutate. A fost sesizat faptul că o oră de înot asigură același număr de calorii pierdute ca o alergare de 10km. Rezultatele ar putea crește în funcție de intensitatea sesiunii de înot și a stilurilor abordate.

Pentru cei dintre noi care se tem de accidentările care se pot produce la sală sau în timpul unei alergări, înotul prezintă beneficiul că nu pune presiune asupra oaselor și articulațiilor. Apa oferă un suport suplimentar organismului, iar pentru cei care nu au teamă de adâncime, șansele de a se răni scad considerabil.

Putem observa faptul că există numeroase avantaje în a alege să înotăm, iar pentru a ne asigura că sportul este și sursa de energie este evident că dimineața este momentul oportun pentru această activitate.