După ce ai apucat să îți cumperi o mașină și vrei doar să o schimbi, ai senzația că deja ești conștient de toate nevoile tale actuale. Dar când deschizi primul site de mașini realizezi că sunt atât de multe detalii la care nici nu te gândisei și că ai, în fapt, atât de multe opțiuni din care să alegi.

Dacă ești la prima mașină, e și mai dificil. Pe de-o parte este entuziasmul de a îți alege prima ta mașină, pe cealaltă parte sunt vocile din jur care spun ”e prima ta mașină, e important să fie una pe care să o poți uza la maximum deoarece încă nu ești experimentat”.

Indiferent de situația în care te afli, noi am sintetizat în câteva idei pașii de urmărit până la momentul achiziționării:

1. Evaluează nevoile pe care le ai și stabilește bugetul

Mașina perfectă depinde de fiecare persoană și de așteptările pe care le are. Așa că în această etapă e momentul să îți răspunzi la o serie de întrebări: Câți pasageri vor merge constant cu mașina? Cât de important este consumul pentru tine, având în vedere drumurile pe care le parcurgi? Care sunt elementele din mașină la care nu poți renunța (încălzirea scaunelor, deschiderea automată a geamurilor, etc)?

Odată ce ești conștient de nevoile tale, analizează de ce buget dispui. Dacă ai banii cash sau puși deoparte, înseamnă că ți-ai făcut deja temele și că poți trece la pasul următor. Altfel e cazul să iei legătura cu un consultant financiar și să vezi ce metode de creditare ai la dispoziție sau poți analiza ideea de a lua o mașină în leasing.

 

Verificarea pietei

 

2. Fii atent la toate modele de pe piață

Când ai decis să îți iei o mașină, de cele mai multe ori, ai în minte un model anume și uiți să verifici dacă există alți competitori pe piață care oferă aceleași elemente la prețuri chiar mai mici sau care sunt considerate mai sigure.
Cel mai bine este să îți iei o zi de pauză sau să îți asumi că un weekend va fi alocat pentru această activitate și să mergi într-un showroom. Dacă nu ai timp să mergi în showroom, dar ai deja plănuit ce tip de vehicul vrei, poți consulta site-urile de specialitate și poți face comparații între modele, anii de apariție și adăugirile pe care le poți face după ce mașina este a ta.

3. Identifică cei mai buni furnizori

Bugetul e gata, nevoile sunt clare, ai ales și modelul..dar acum de unde cumperi? Dacă ești decis că vrei să îți iei o mașină nouă, alegerea e mai simplă deoarece poți găsi unul dintre furnizorii de pe piață locale.
Dacă decizi că vrei o mașină la ”mâna a doua”, atunci procesul decizional este mai dificil: e foarte important să analizezi ce au spus alți cumpărători despre compania sau persoana care se ocupă de vinderea mașinii pentru a nu te confrunta cu eventuale probleme juridice.

Desigur, există și piețele internaționale care reprezintă de multe ori alegerea principală pentru o achiziție deoarece prezintă mai multă încredere. Dacă decizi să mergi în altă țară, nu uita să adaugi la buget: taxele pentru deplasare, taxele pentru achiziție și trecerea actelor pe România. Cheltuielile cresc, așa că ai grijă să fie opțiunea potrivită pentru tine.

4. Stabilește un drive test 

E totul pregătit? Simți că a mai rămas puțin timp până când te vei urca la volan? Atunci nu ezita să testezi că ai ales corect. Fie că îți cumperi o mașină nouă sau second-hand, asigură-te că ai condus-o cel puțin o dată. Mergi la o plimbare de câteva minute în care să vezi cum ți se potrivește schimbătorul, în care vezi cum acționează frâna sau cum pornește motorul când accelerezi.

Dacă și după această plimbare decizia ta a rămas validă, atunci ești gata:

5. Plătește mașina și e vremea să pornești la drum

Dacă la finalul zilei tu ești mulțumit de modelul ales și când pornești motorul ești pregătit să stai și la cozi, dar și să ”gonești” pe autostrăzi, înseamnă că ai făcut cea mai bună alegere pentru tine.