Articolul precedent:
Articolul urmator:
 

Vanatoarea de comori din Cluj! Trei „diamante” despre care nu ti-a spus nimeni:

DeBarbati | acum 3 ani 6 luni
heineken 2

Bine ati venit in Cluj! Ati batut drum lung, dar a meritat.

Va spunem noi de ce. Azi, despre inca 3 locuri de poveste din capitala culturala a Romaniei. E atat de simpatic oraselul asta din Ardeal, cu ritmul lui de viata lent, cu oamenii lui speciali, cu gradinile si stradutele care te fac sa te simti ca un turist, chiar daca esti nascut aici.

Hai sa te convingi!

Hotelul Continental

Dati play aici inainte sa cititi:

In buricul targului, Hotelul Continental (sau New York, cum mai era cunoscut) isi asteapta musafirii de peste 100 de ani. Acum, ce-i drept, nu ii primeste prea bine, hotelul fiind dezafectat. Dar chiar si asa, ramane o bijuterie arhitecturala a Clujului.

A fost construit in 1894, in stil eclectic, de catre arhitecul Lajos Pákey. Inaintea lui, pe acest loc, se afla hotelul National, care avea un singur etaj. La parterul hotelului New York, pentru mai bine de 50 de ani, a existat o cafenea literara si de presa a orasului. Cafeneaua New York a devenit rapid cel mai renumit centru literar si artistic. Scritorii isi citeau manuscrisele, politicienii si boierii discutau chestiuni importante, despre politica, razboaie, iubiri nemarturisite si altele marturisite si, in general, viata :)

heineken 2

Photo credits: Vlad Berte

Un client fidel al cafenelei, una dintre personalitatile marcane ale epocii – scriitorul maghiar Jokai Mor. In memoria lui, municipalitatea clujeana a dat, actualei strazi Napoca, numele sau.

Casa Tranzit

Puneti pe GPS Strada Baritiu numarul 16 si haideti s-o pornim la drum.

Cladirea Casei Tranzit a fost ridicata initial ca sinagoga pentru comunitatea evreiasca de rit ortodox din Cluj. A fost construita in 1875 si purta numele de „Poalei Tzedek”.
In comunism, Casa a fost folosita pe post de magazie, lucru care n-a ajutat-o deloc. Dar poate ca, asa degradata, casa ne transmite mai multe povesti acum.

Fundatia Tranzit o inchiriaza de la Comunitatea Evreiasca din Cluj si o reda comunitatii ca spatiu al artei contemporane si al diversitatii. Au loc aici spectacole de teatru, dans contemporan, concerte, expozitii si festivaluri, dar si conferinte si evenimente de dans traditional chiar si astazi. Programul ei il gasiti pe Facebook, daca aveti drum prin zona:

heineken 2

Photo credits: Vlad Berte

De Casa Tranzit se leaga si intentia de a recladi podul pietonal peste Somes, in continuarea Strazii fara Nume, straduta ce leaga curtea Casei de strada Baritiu. Baritiu numarul 16. Merge GPS-ul, da?

Curtile orasului vechi

Pe afara e vopsit gardul, inauntru… Ei bine, inauntrul unor garduri din orasul vechi, nu doar ca nu e niciun leopard, dimpotriva, vei gasi unele dintre cele mai frumoase si mai linistite colturi din centrul Clujului. Ca de pilda, aceasta gradina din strada Constantin Daicoviciu nr. 6.

E superba vara, plina de flori si mirosuri care iti incanta nu doar nasul, ci inima. Si mai melancolica te asteapta toamna, cand incep pomii se se transforme in culori care nu au fost identificate pana acum, de niciun cercetator britanic, rus sau italian :)

E de vazut, pana la prima ninsoare, clar trebuie sa iti faci timp sa treci pe aici. Inchide telefonul, ia-ti o carte cu tine, un om frumos cu care sa impartasesti secrete, vise si drame. Nu de alta, dar e o gradina din aia, DIN AIA!, care te pune pe ganduri, pe vise, pe discutii filozofice. Enjoy! :)

heineken 2

Photo credits: Vlad Berte

Propune si tu alte locuri de poveste din Romania si poti deveni ambasadorului orasului tau! Intra AICI si hai sa facem cunoscuta Romania asta care ne place, care ne poarta prin castele, pe stradute parfumate si prin povesti inca nedescoperite. INCA! #Heineken #‎OpenYourCity‬

Campania dureaza de pe 15 iulie pana pe 20 august. La sfarsitul acestei perioade, cele mai votate postari vor fi validate de un juriu, iar autorul lor va fi desemnat ambasador al propriului oras. Acesta va fi inceputul unei experiente unice oferite de Heineken, prin intermediul caruia castigatorii vor descoperi locuri surprinzatoare si exclusiviste, inaccesibile publicului larg.

DESCOPERA si mai multe locuri aici

Citeste mai multe despre: heineken, open your city, descopera,

CELE MAI CITITE ARTICOLE
 
Politica de Cookie | Politica Confidentialitate