Desigur, orice investiție în agricultură necesită un capital serios, dar și suficient timp până înregistrezi primele profituri. Totuși, dacă te gândești serios să-ți petreci restul vieții cât mai departe de jungla urbană, iată câteva afaceri pe care ai putea să le pornești.

Producția de vin

Tradiția viticolă ce datează încă de pe vremea dacilor, dar și faptul că, în prezent, România este al șaselea cel mai mare producător de vin din Uniunea Europeană ar trebui să fie dovezi suficiente că țara noastră chiar este un loc bun pentru a începe o afacere cu vin. De la soiuri de struguri recunoscute internațional (precum Merlot, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir), până la soiuri celebre autohtone (precum Fetească Neagră, Tămâioasă Românească sau Busuioacă de Bohotin), toate își găsesc aici condițiile potrivite de sol și de climă.

Desigur, înainte de a face planuri pentru a planta viță de vie sau de a cumpăra terenuri în podgorii, ar trebui să te documentezi temeinic despre producerea vinului. Iar dacă nu îți dorești să produci un simplu vin de masă, ci unul cu origine controlată, ar trebui să verifici și aprobarea „Zonării soiurilor nobile de viță de vie roditoare admise în cultură în arealele viticole din România”, dată de Ordinul 225/31.03.2006.

Porumbul dulce

Dacă ai fost pe litoralul românesc în ultimii ani, ai văzut că puține sunt serile în care vânzătorii de porumb fiert sau copt rămân cu marfă nevândută. Recent, tot mai mulți fermieri au înlocuit cultura porumbului furajer cu soiurile dulci zaharate, datorită profitabilității crescute a acestora.

Atenție însă, căci porumbul dulce este o plantă pretențioasă în privința temperaturii, luminii și umezelii. Pregătește-te de investiții mari în utilaje precum tractor, plug, freză și semănătoare, dar și într-o cameră frigorifică, deoarece știuleții se pot strica la scurt timp după recoltare.

Cultura de lavandă

Nu degeaba este lavanda cunoscută și ca „aurul mov”. Planta este una cât se poate de versatilă, deoarece poate fi vândută atât sub formă de flori, dar și prelucrată pentru a realiza uleiul esențial de lavandă - foarte apreciat în cosmetică și în medicina naturistă. Fiind căutată atât în țară cât și în străinătate, profiturile pot ajunge chiar și la 8.000 de euro pe hectar.

Fiind o plantă perenă, te vei putea bucura de o singură cultură timp de 15-25 de ani, fără a fi nevoit să rotești culturile. În plus, lavanda nu are pretenții mari față de sol, adaptându-se chiar și cernoziomurilor cu fertilitate scăzută. Ai putea avea în vedere și faptul că puține câmpuri arată mai plăcut decât cele cultivate cu lavandă, ceea ce ar oferi afacerii tale agricole și un potențial turistic.

Apicultura

Dacă dorești să pornești o afacere la țară, dar nu dispui de terenuri extinse, una dintre îndeletnicirile care ți-ar putea aduce profit este creșterea albinelor. Investiția inițială (o familie de albine, un stup și echipamentul de protecție adecvat) te poate duce până la 600 de lei.

Dacă însă vrei să crești rapid producția de miere, cea mai bună soluție rămâne apicultura pastorală - care implică plimbatul stupilor pentru a poleniza diverse culturi sau păduri cu potențial melifer. În acest caz, vei avea nevoie de cel puțin o camionetă, însă te vei putea aștepta chiar și la o producție de 40-50 kilograme de miere pe stup (pe lângă alte produse precum polen, propolis sau lăptișor de matcă).

Vacile Angus

Majoritatea crescătorilor de vaci din România se ocupă de creșterea raselor care au o producție bună de lapte. De aceea, creșterea vacilor din rasa Angus încă reprezintă o noutate pe meleagurile noastre extrem de apreciate pentru carnea lor fragedă, însă având o producție slabă de lapte.

Totuși, creșterea acestor vaci prezintă numeroase avantaje. Angus este o rasă blândă, cu un comportament docil. Coarnele le lipsesc, iar în timpul pășunatului ele nu smulg iarba din pământ, ci o o taie cu dinții, favorizând regenerarea rapidă a platelor. Greutatea optimă de sacrificare a unei vaci este de 500 kg, iar carcasa conține de obicei 70% carne de bună calitate, care are o mare căutare pe piața europeană.

Desigur, opțiunile de investiții în agricultură sunt nelimitate. Asigură-te doar că ai capitalul potrivit și că te documentezi temeinic înainte să pornești afacerea.

Sursă foto: Shutterstock.com