Ambitia lui a fost sa traiasca cat mai mult cu putinta, cat mai aproape de implinirea varstei de o suta de ani, a declarat cea mai tanara fiica a sa, Tina Sinatra despre celebrul sau tata, care s-a nascut pe 12 decembrie de 1915 si a ajuns sa fie considerat cel mai important vocalist al secolului al XX-lea, sa fie un actor premiat cu Oscar, confident prezidential si una dintre personalitatile cele mai mari ale industriei de divertisment din toate timpurile. Frank Sinatra a incetat din viata in 1998, la varsta de 82 de ani.

Pe parcursul intregului an consacrat celebrarii lui Frank Sinatra au fost organizate expozitii cuprinzand obiecte personale ale marelui cantaret si actor, la New York Public Library si la Grammy Museum din Los Angeles, au fost lansate mai multe carti despre personaliatea sa, intre care si o editie limitata, de lux, in valoare de 1500 de dolari exemplarul, scrisa de nepoata sa Amanda Erlinger; au fost organizate gale muzicale omagiale la Hollywood Bowl, Lincoln Center, statiunea Wynn din Las Vegas si multe altele - familia Sinatra primind numeroase dovezi ca spiritul sau este inca puternic la un secol dupa nasterea sa.

La concertul "Sinatra 100" care a fost un "All-Star Grammy Concert" organizat in statiuna Wynn din Las Vegas si transmis de CBS in 6 decembrie, au cantat intre altii Lady Gaga, Adam Levine, Carrie Underwood, Alicia Keys, Tony Bennett, Sam Smith, Nick Jonas, Seth McFarlane, Katherine McPhee, Celine Dion, John Legend, Harry Connick Jr., Garth Brooks, Trisha Yearwood, Juanes si Zac Brown, scrie revista People.

Frank Sinatra (Francis Albert), fiul unui imigrant sicilian, s-a nascut la Hoboken, New Jersey (SUA), la 12 decembrie 1915. Ca elev la Scoala Superioara din Demarest, a facut parte din corul scolii, concomitent practicand si boxul. La 14 ani, a castigat bani, scriind la ziarul local "Jersey Observer". Dupa ce a studiat un an la Institutul Drake, a dorit sa devina ziarist, dar, ulterior, s-a decis pentru cariera de cantaret.

Primele succese le-a obtinut ca membru al cvartetului vocal "The Hoboken Four". In 1937, acest cvartet a obtinut premiul intai la concursul interpretilor amatori, organizat de radio, cu melodia "Night and Day".

In 1939, F. Sinatra a fost solist in orchestra lui Hary James, cu care a realizat si primele inregistrari, iar in 1940, a debutat cu orchestra lui Tommy Dorsey, cu care a cantat pana in 1942, avand succese tot mai mari. In 1942, si-a inceput cariera solo. Mai tarziu, Tommy Dorsey a devenit maestrul sau in tehnici de respiratie, frazare si arta scenica. A cantat in programul radiofonic "Your Hit Parade", intre 1943-1945. In anii '40, devenise una din cele mai mari atractii ale radioului, spectacolelor de varietati si unul din cantaretii cu cele mai multe discuri vandute. Peste 40 de milioane de fani ai sai erau organizati in peste 2.000 de cluburi. Primele sale succese cinematografice, in musical-uri ca "Anchors Aweigh" (1945) si "On the Town" (1949), i-au sporit si mai mult popularitatea.

Prin rolul soldatului Maggio (1953), in filmul "From Here to Eternity" (1953), s-a dovedit a fi un actor de mare talent, fiindu-i decernat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar si Globul de Aur la aceeasi categorie, potrivit site-ului imdb.com. Calitati de excelent actor a dovedit si in urmatoarele sale filme, "Suddenly" (1954) si "The Man With the Golden Arm" (1955, nominalizat la Oscar). In 1964, a debutat ca regizor cu filmul "None but the Brave", iar din 1957, a devenit si producator. A aparut la televiziune in spectacolele "Our Town", "Sinatra Specials" si "Frank Sinatra Show".

In paralel, si-a continuat cariera de solist. Dupa 1953, a cantat si a inregistrat, folosind aranjamente realizate de Nelson Riddle, Billy May si Gordon Jenkins. "Ali the Way", "Can-can", "New York, New York", "Chicago", "Come Fly With Me", "My Blue Heavens", "Ol' Macdonald", "The Lady is a Tramp", "Three Coins in the Fountain", "Witchcraft", "I've Got You Under My Skin", "My Kind of Town", "Autumn in New York", "Stranger in the Night", "L.A Is My Lady" sunt cele mai populare cantece ale sale. In 1961, si-a infiintat casa de inregistrari "Reprise". In asociere cu Warner Bros, care a cumparat, mai tarziu, "Reprise", Frank Sinatra a infiintat, de asemenea, propria sa companie de productie de film independent, Artanis. Dupa o scurta pauza la inceputul anilor 1970, Sinatra a revenit pe scena muzicala cu albumul "Ol' Blue Eyes Is Back" (1973). La sfarsitul anului 1986, a scos un CD intitulat "The Voice".

In 1993, la varsta de 77 de ani, a castigat fani noi, mai tineri, odata cu lansarea colectiei "Duets", intre cei 13 artisti alaturi de care a inregistrat numarandu-se Barbra Streisand, Bono, Tony Bennett, Aretha Franklin. Albumul a fost un succes important. Frank Sinatra a evoluat în concert pentru ultima data in 1995, la Ballroom Palm Desert Marriott, din California.

A jucat in aproximativ 80 de filme, iar rolul pentru care a obtinut Oscarul i-a relansat cariera, aparand in urmatorii ani in musicaluri si filme dramatice: "The Tender Trap" (1955), "Not As a Stranger" (1955), "Guys and Dolls" (1955), "High Society" (1956), "Pal Joey" (1957), "Some Come Running" (1958), "Ocean's Eleven" (1960), "The Devil at Four O'Clock" (1960), "The Manchurian Candidate" (1962), "Four for Texas" (1963), "Tony Rome" (1967), "The Detective" (1967), "The Lady in Cement" (1967), "Dirty Dingus Magee" (1970), "The First Deadly Sin" (1981).

Intre premiile si distinctiile primite se numara: o stea pe Hollywood Walk of Fame (1960), Cetatean de onoare al orasului Chicago (1975), Doctor Honoris Causa al Universitatii Nebraska (1976), Crucea de onoare Clasa I pentru stiinta si arta (1984) (Austria), Medalia libertatii (1985).

Frank Sinatra a avut trei copii din prima casatorie, cu Nancy Barbato (Nancy, Frank jr. şi Tina), toti fiind nume importante pe scenele americane. Intre 1951-1957, a fost casatorit cu actrita Ava Gardner, iar intre 1966-1968, cu actrita Mia Farrow. Din 1976 pana la decesul sau, a fost casatorit cu fosta dansatoare Barbara Marx. Pe langa case, hoteluri si un cazino, Sinatra a fost proprietarul unei linii aeriene, al unui studio de film si al unei firme de inregistrări discografice, al unui post de radio si al unei fabrici pentru piese de schimb pentru rachete.

A murit la 14 mai 1998, in urma unui atac de cord. Dupa moartea lui Frank Sinatra, criticul muzical american Robert Christgau a scris ca acesta poate fi considerat "cel mai mare cantaret al secolului XX".

Agerpres