A descoperit radiul si a murit din cauza radiatiilor: 10 oameni de stiinta care au fost omorati de propriile experimente!

DeBarbati | acum 5 ani 9 luni
Marie Curie

Se spune ca geniile nu au toate tiglele pe casa. Iti prezentam 10 astfel de personaje:

1. Sir David Brewster

 

Sir David Brewster a fost un om de stiinta si scriitor scotian. Optica si polarizarea luminii erau domeniile sale de cercetare. Optica este un domeniu unde ai nevoi de o vedere excelenta.

In 1831, Sir David a pus in practica un experiment chimic care aproape l-a orbit. A ramas cu vederea afectata pana la sfarsitul vietii.

Sir David Brewster

 

Sir David Brewster este cel mai bine cunoscut pentru inventarea caleidoscopului - jucaria care a fascinat milioane de copii, de-a lungul anilor.

2. Alexander Bogdanov

Alexander Bogdanov a fost un fizician, filosof, economist si scriitor de SF din Rusia. In 1924, a inceput experimentele cu transfuziile sanguine.

Dupa ce si-a facut singur 11 transfuzii, a anuntat ca si-a stopat caderea parului si si-a imbunatatit vederea.

Alexander Bogdanov

 

Din nefericire, Bogdanov a uitat sa verifice starea de sanatate a donatorului pe care il folosea. In 1928, el a facut o transfuzie cu sange infectat cu malarie si tuberculoza, care l-a ucis la scurt timp.

3. Karl Scheele

 

Scheele a fost un chimist farmaceutic, care a descoperit multe elemente chimice. Cele mai notabile descoperiri sunt cele ale oxigenului, molibdenului, tungstenului, manganului si clorinei.

Karl Scheele

 

De asemenea, a inventat un proces foarte asemanator cu pasteurizarea. Avea insa prostul obicei de a-si gusta descoperirile, dar a supravietuit dupa ce a inghitit cianura. N-a avut acelasi noroc cand a fost vorba de mercur.

4. Elizabeth Ascheim

 

Dupa moartea mamei sale, Elizabeth Fleischman Ascheim s-a maritat cu doctorul familiei, Woolf. Acesta era entuziasmat de descoperirea razelor X, de catre Wilhelm Conrad Röntgen.

Sotia sa a devenit la fel de interesata si in cele din urma a renuntat la slujba de bibliotecara, pentru a-si continua cercetarile in domeniul electricitatii. Intr-un final, ea si-a cumparat un aparat pentru radiografii, pe care l-a depozitat in biroul sotului ei, care devenise astfel primul laborator cu raze X din San Francisco.

Elizabeth Ascheim

 

Folosindu-se ei insisi drept voluntari, cei doi au experimentat ani intregi radiografiile.

Din pacate, n-au realizat si efectele lipsei de protectie la razele X, iar Elizabeth a avut parte de o moarte cumplita, din cauza cancerului care s-a raspindit extrem de rapid in tot corpul.

5. Jean Francois De Rozier

 

Jean Francois a fost profesor de chimie si fizica. In 1783, a fost martor la primul zbor cu balonul, eveniment care l-a facut sa devina fascinat de zbor.

Dupa ce a efectuat mai multe zboruri de test, folosind o oaie, un pui de gaina si o rata, s-a urcat el insusi in primul balon cu aer cald, conceput sa zboare avand un echipaj la bord. A ajuns la o altitudine de aproape 100 de metri folosind aparatul care functiona pe baza de aer cald.

Jean Francois De Rozier

 

Ulterior, a vrut sa zboare pe deasupra Canalului Manecii, pentru a trece din Franta in Anglia. Din pacate, balonul umflat cu gaz si aer cald s-a prabusit, dupa ce ajuns la 450 de metri inaltime.

6. Sir Humphry Davy

 

Sir Humphry Davy a fost un genial chimist si inventator britanic, insa s-a afirmat destul de tarziu. Ca ucenic, era concediat frecvent din cauza exploziilor provocate in timpul diverselor experimente. Obisnuia sa inhaleze tot felul de gaze, in timp ce lucra cu ele.

Sir Humphry Davy

 

Din fericire, aceasta pasiune a dus descoperirea proprietatilor anestezice ale protoxidului de azot. Din pacate, acelasi obicei l-a dus in pragul mortii, de nenumarate ori.

Otravirile frecvente l-au transformat intr-o leguma, pentru ultimii 20 de ani ai vietii. Anterior isi pierduse permanent si vederea, dupa o explozie provocata de tricloramina.

7. Michael Faraday

 

Dupa ce Sir Humphry Davy si-a pierdut vederea, Faraday a devenit ucenicul sau. A incercat sa imbunatateasca metodele acestuia de electroliza si faca descoperiri utile in domeniul electromagneticii.

Michael Faraday

 

Din nefericire, si el si-a pierdut vederea, in circumstante similare. Si-a petrecut restul vietii suferind de efectele cronice ale otravirii chimice.

8. Galileo Galilei

 

Galileo este recunoscut drept "tatal fizicii moderne". Munca sa in domeniul imbunatatirii telescopului a fost extraordinara si a deschis usile Universului pentru generatiile urmatoare, dar i-a si afectat vederea. A fost fascinat de soare si a petrecut ore intregi uitandu-se la el.

Galileo Galilei

 

Drept urmare, retinele i-au fost lezate. Asta a fost cea mai probabil cauza a orbirii sale, cu patru ani inainte de moarte.

9. Louis Slotin

 

Slotin a lucrat la proiectul Statelor Unite de a crea prima bomba nucleara. In timpul unor experimente, a scapat din greseala o sfera in care se afla berilium, peste o alta sfera, provocand o fuziune nucleara.

Louis Slotin

 

Alti oameni de stiinta care se aflau in camera respectiva au fost martorii unei straluciri de culoare albastra, provocata de ionizarea aerului si au simtit un val de caldura.

Slotin a fost dus de urgenta la spital, unde a murit noua zile mai tarziu. Nivelul de radiatii la care a fost expus a fost echivalent cu a sta la 1.400 de metri departare de locul exploziei unei bombe atomice.

10. Marie Curie

 

Marie Curie, impreuna cu sotul ei, Pierre, au descoperit radiul, in 1898. Si-a petrecut restul vietii studiind radiatiile si terapii cu radiatii.

Marie Curie

 

Expunerea constanta la radiatii a imbolnavit-o de leucemie, boala care i-a provocat decesul, in 1934. Marie Curie este prima si singura persoana care a primit doua premii Nobel pentru stiinta, in doua domenii diferite - chimie si fizica.

Sursa: incrediblediary.com

Citeste mai multe despre: Sir David Brewster, Alexander Bogdanov, Karl Scheele, Elizabeth Ascheim,

CELE MAI CITITE ARTICOLE
 
 
Politica de Cookie | Politica Confidentialitate